تورقی بر روزشمار سالهای مقاومت؛
به خرمشهر خوشآمدید
امروز، تابلوهای تازهای در خرمشهر نصب گردید که جالبترین آن به خرمشهر خوشآمدید. جمعیت خرمشهر ۳۶ میلیون نفر، است.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، دو روز پس از آزادی خرمشهر، خبرنگار روزنامه کیهان از آغاز پاکسازی و بازسازی این شهر گزارش داد. خبرنگار اعزامی روزنامه کیهان به خرمشهر، در گزارش امروز خود از این شهر نوشته است:
هر ساعت که میگذرد خرمشهر چهره آزادتر و راحتتری به دست میآورد، بهطوریکه اکنون کارهای سازندگی ضروری آغازشده است. تخلیه اسرای عراقی و پاکسازی میدانهای مین بهسرعت ادامه دارد.
در ساعت ۱۲ ظهر امروز (۵/۳/۱۳۶۱)، ترمیم پل خرمشهر که قسمتی از آن بهوسیله مزدوران بعثی تخریبشده است، آغاز شد. عراقیها باوجودی که در خرمشهر بهطور کامل استقرار داشتند بازهم از عملیات غافلگیرانه دلاوران اسلام در هراس بوده و انواع احتیاط را پیشبینی کرده بودند. برای مثال فلکه فرمانداری تا ابتدای پل خرمشهر را مینهای ضدتانک و ضدنفر گذارده و سپس قسمتی از پل را خراب نموده تا بهاصطلاح جانشان از حملات ناگهانی قسمت شرقی مصون بماند.
خبرنگار کیهان در قسمتی دیگر از گزارش خود آورده است: تبادل آتش در دو قسمت اروندرود بهشدت ادامه دارد و نیروهای دلاور ما آشیانههای تیربار مزدوران را در آن سمت اروندرود زیر آتش شدید دارند.
امروز، تابلوهای تازهای در خرمشهر نصب گردید که جالبترین آن به خرمشهر خوشآمدید. جمعیت خرمشهر ۳۶ میلیون نفر، است. گروهی از افراد همچنان مشغول جمعآوری سلاحها و غنائم جنگی در گوشهوکنار شهر هستند، ولی شاید هنوز ده درصد هم از غنائم جمعآوری نشده باشد.
بعثیها با آجر، خاک و تیرآهن دور شهر را خاکریز زدهاند. امروز، برای پیداکردن راهی که به پل خرمشهر منتهی شود، مدتها در میان ویرانهها سرگردان بودیم.
عبور از شهر بهکندی و سختی انجام میگیرد. چون اغلب محلات مسکونی شهر به میدانهای مین تبدیل شده است. ساختمان فرمانداری و خانههای اطراف خیابان عشایر بهکلی ویران و به میدان مین مبدل شده است.
امروز، کار ترمیم جاده خرمشهر اهواز آغاز گردید و خاکریزها و سنگرهای عراق که به طول ۴۰ کیلومتر در امتداد جاده ساختهشده است، پاکسازی گردید. همچنین، امروز، پس از گذشت ۱۹ ماه، اتومبیلهای پلیسراه در جاده اهواز خرمشهر به چشم میخورد. شهربانی خرمشهر در شهر مستقر شد.
خیابان فردوسی به تلی از خاک و ویرانی تبدیلشده است. بازار سیف و مغازههای آن ویران است. آثاری از فلکه دروازه و صدها خانه و مغازه اطراف آن بههیچوجه دیده نمیشود.
خوشحالی مطبوعات سوریه از آزادی خرمشهر
مطبوعات سوریه با ابراز خوشحالی از آزادسازی خرمشهر به دست رزمندگان ایران، حکومت صدام حسین را خیانتکار خوانده و خواستار سرنگونی آن شدند.
روزنامه البعث (چاپ دمشق) در سرمقاله امروز خود با تأکید بر اینکه صدام حسین در سالهای گذشته بدترین جنایات را در حق ملت سوریه مرتکب شد و به انقلاب اسلامی ایران نیز تجاوز کرد، خواستار سرنگونی صدام شده و نوشته است:
جنایات صدام مساوی است با جنایات سادات رئیسجمهور پیشین مصر و اطمینان داریم که ملت قهرمان عراق اجازه ادامه حیات به این جلاد را نمیدهد و مردم عراق در حال حاضر خواهان شکست صدام است و این یک فرصت تاریخی برای ملت و ارتش عراق میباشد تا انتقام خود را از کسانی که میخواهند این ملت و امت را درگیر جنگی کنند که تنها آمریکا و اسرائیل از آن استفاده میکنند، بگیرند.
این روزنامه هشدار داده است کشورهایی که از عراق در جنگ با ایران حمایت میکنند، شکستخورده و سقوط خواهند کرد. روزنامه الثوره نیز در سرمقاله امروز خود آورده است:
هدف صدام منافع ملی مردم عراق و امت عرب است و او به هدفهای صهیونیسم خدمت میکند. الثوره افزود: ضرورت ملی ایجاب میکند که رژیم خائن صدام سرنگون شود و این نهتنها به خاطر ملت عراق است، بلکه برای برداشتن این مین اسرائیل آمریکایی از راه تودههای عرب است.
همچنین، روزنامه تشرین در مقالهای با عنوان صدام و جرائم او نوشته است: صدام حسین از وقتیکه قدرت را در عراق به دست گرفت نقشی جز خیانت به مردم عراق و اسلام نداشته است.
برخورد با شادی کنندگان فتح خرمشهر در کویت!
سفارت ایران در کویت به دستگیری تعدادی از ایرانیان مقیم این کشور در هنگام ابراز خوشحالی به مناسبت آزادسازی خرمشهر، اعتراض کرد.
به گزارش خبرگزاری رویتر، کاردار سفارت ایران در کویت با اعلام اینکه در جریان ابراز خوشحالی ایرانیان مقیم کویت به مناسبت آزادسازی خرمشهر که با فریاد اللهاکبر و توزیع شیرینی همراه بود، ۱۲ یا ۱۳ نفر از آنان به دست پلیس این کشور بازداشت شدهاند، گفت که اعتراض خود را به این اقدام به یک مقام وزارت امور خارجه کویت تسلیم کرده و وی قول داده است که این موضوع را بررسی کند.
منبع:
حبیبی، ابوالقاسم، روزشمار جنگ ایران و عراق: آزادسازی خرمشهر؛ پایان رؤیای تجزیه ایران، (کتاب نوزدهم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۳۹۸، صص ۶۱۷، ۶۲۸، ۶۲۹