تورقی بر روزشمار تحولات انقلاب اسلامی؛
تهاجم فرهنگی و زمینههای مقابله با آن
حضرت آیتالله خامنهای فرمودند: عقبه ما، در مبارزه ملت ایران با قلدری استکبار جهانی، عبارت بود از فرهنگ ما. منطقه عقبه ما عبارت بود از اخلاق اسلامی، توکل به خدا، ایمان و علاقه به اسلام. یعنی علاقه آن مادری که چهار پسرش شهید شدهاند و میگوید من اینها را در راه اسلام دادم و به این راضی است.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، رهبر معظم انقلاب اسلامی امروز (۱۳۷۱/۵/۲۱)، در دیدار صاحبنظران، مسئولان، نویسندگان، خبرنگاران و کارکنان دستگاههای فرهنگی، هنری، تبلیغی و خبری کشور با ایشان، به بیان اهداف دشمنان اسلام از تهاجم گسترده فرهنگی علیه ملت مسلمان ایران پرداختند و حضور نیروهای انقلابی در محیطهای فرهنگی و هنری را سد محکمی در مقابله با این تهاجم توصیف کردند.
تفاوت تهاجم فرهنگی با تبادل فرهنگی
آیتالله خامنهای با اشاره به اینکه تهاجم فرهنگی برای مقاصد سیاسی خود و اسیر کردن یک ملت، به بنیانهای فرهنگی آن ملت هجوم میبرد، در خصوص تفاوت آن با تبادل فرهنگی فرمودند: در تبادل فرهنگی، هدف بارور کردن فرهنگ ملی و کامل کردن آن است، اما در تهاجم فرهنگی، هدف ریشهکن کردن فرهنگ ملی و از بین بردن آن است.
توقف جریان روشنفکری وابسته توسط انقلاب اسلامی
رهبر انقلاب اسلامی در مورد نقش روشنفکران وابسته در تهاجم فرهنگی گفتند: اما غرب مسلط به فناوری و علم، روزی که خواست در ایران، پایگاه تسلط خودش را مستحکم کند، از راه روشنفکری وارد شد. از میرزا ملکم خانها و امثال اینها تا تقی زادهها، این روشنفکری دوره قاجار است که بیمار متولد شد.
ایشان بر نقش انقلاب اسلامی در متوقف کردن جریان روشنفکری وابسته و تهاجم فرهنگی به ایران تأکید و اظهار کردند: انقلاب اسلامی که آمد، مثل مشتی به سینه مهاجم خورد؛ او را عقب انداخت و تهاجم را متوقف کرد.
عقبه ملت ایران در مبارزه با تهاجم فرهنگی
آیتالله خامنهای در خصوص تهاجم فرهنگی در دوره جنگ تحمیلی افزودند: تهاجم در اواسط دوران جنگ بهوسیله ابزارهای تبلیغی و گفتارهای غلط و کج اندیشانه شروع شد و آن تهنشینها و رسوبهای ذهنی و روحی خود ما مردم هم در تأثیرگذاریاش مؤثر بود. اما باز حرارت جنگ مانع بود تا جنگ تمام شد.
ایشان به تشدید تهاجم فرهنگی پس از پایان جنگ و قدرت بالای فرهنگ و عقبه فکری و مذهبی مردم ایران در مقابله با آن اشاره کردند و فرمودند: عقبه ما، در مبارزه ملت ایران با قلدری استکبار جهانی، عبارت بود از فرهنگ ما. منطقه عقبه ما عبارت بود از اخلاق اسلامی، توکل به خدا، ایمان و علاقه به اسلام. یعنی علاقه آن مادری که چهار پسرش شهید شدهاند و میگوید من اینها را درراه اسلام دادم و به این راضی است.
ضرورت تکیهبر عناصر مؤمن
رهبر انقلاب اسلامی سپس بهنقد برخی رویههای فرهنگی حاکم و نقش دشمن در تهاجم فرهنگی از راه ورود به دستگاههای فرهنگی کشور پرداختند و افزودند: یکی از کارهای دشمن این شد که این مجموعههای مؤمن را منزوی کند.
جوان بیتجربه است. بهمجرداینکه ببیند در یک دستگاه رسمی کشور-مثلا در یک مرکز فرهنگی کشور-دو نفر به او اخم کردند، به او بیاعتنایی کردند، او را تحقیر کردند، در حرکتش اثر میگذارد و او را کند میکند.
وقتی یک فیلمساز اثرش را به مراکزی میبرد که میتواند از او استفاده کنند و کاری کنند که بتواند کارش را ادامه دهد، اما با بیاعتنایی به او میگویند: نه آقا، ما این را قبول نداریم و بعد در همان حال ببیند، انواع و اقسام کارهایی که از لحاظ مایههای هنری از کار او کمتر است، اما چون مایه اسلامی ندارد موردقبول آنهاست، این جوان بهخودیخود منزوی و ناامید خواهد شد…
مسئولین فرهنگی، مردمان خوبی هستند، اما در سطح بالا، از کارهایی که در سطوح متوسط انجام میگیرد، بیخبرند…لذا این جوان، این مجموعه جوانان و این جریانها را ناامید میکنند.
آیتالله خامنهای خطاب به مسئولان فرهنگی کشور اظهار کردند: در مقابل تهاجم، عناصر مؤمن خودی میتوانند بایستند. عناصر مؤمن خودی را هر جا که هستند، گرامی بدارید.
من به مسئولین فرهنگی کشور، از وزارت آموزشوپرورش تا وزارت ارشاد اسلامی، تا سازمان تبلیغات اسلامی، تا بقیه مؤسسات و بنگاههای فرهنگی کشور، عرض میکنم: به عناصر خودی تکیه کنید.
منبع:
قربانی، حسینعلی، روزشمار تحولات انقلاب اسلامی: تعامل انتقادی با غرب، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۴۰۲، صص ۶۳۹، ۶۴۰