تورقی بر روزشمار سالهای مقاومت؛
تحرکات و جابجاییهای عراق در مرز مشترک با ایران
دولت عراق تمام پایگاهها و پاسگاههای نظامی و مرزی خود را در منطقه مرگور و ترگور و آذربایجان غربی تا شعاع ۲۰ کیلومتری در داخل خاک عراق بهسرعت تخلیه و سپس آنها را بمباران و منهدم کرده و نیروهای ارتش بعث بهطرف کرمانشاهان و خوزستان و خلیجفارس گسیل شدهاند.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تحرکات و جابهجایی نیرو و تجهیزات عراق در حجم وسیعی ادامه دارد و این، علاوه بر تجاوزات مکرر هوایی جهت شناسایی و حملات آتشباری روزمره، بهویژه در مناطق مرزی قصر شیرین است.
در مورد این جابهجایی وسیع، گزارش امروز (۱۳۵۹/۶/۱۱) اطلاعات سپاه ارومیه با عنوان جابهجایی نیروی دشمن در مرز آذربایجان غربی حاکی است: دولت عراق تمام پایگاهها و پاسگاههای نظامی و مرزی خود را در منطقه مرگور و ترگور و آذربایجان غربی تا شعاع ۲۰ کیلومتری در داخل خاک عراق بهسرعت تخلیه و سپس آنها را بمباران و منهدم کرده و نیروهای ارتش بعث بهطرف کرمانشاهان و خوزستان و خلیجفارس گسیل شدهاند. احتمال حمله به مناطق نفتی ایران خیلی زیاد است. ضمناً گزارش کامل توسط پیک به تهران ارسال خواهد شد.
در کنار اینگونه گزارشهای کلی، گزارشهایی مبنی بر جزئیات نقلوانتقال نیرو و تجهیزات عراق نیز میرسد. ازجمله امروز یک ستون نظامی عراقی شامل حدود ۸ دستگاه تانک، ۲۴ دستگاه خودرو ایفا، ۴ دستگاه نفربر، ۴ دستگاه جیپ گاز از تیپ ۱۸ مستقر در «میدان» عراق به منطقه «توتخشکه» مقابل قیطول اعزام و مستقر گردیده است
.
وضعیت نابسامان پاسگاههای مرزی ایران
از سوی دیگر، یک گزارش خودی در بازدید از وضعیت پاسگاههای مرزی ایلام که همجوار خوزستان نیز محسوب میشود، حاکی از وضعیت نابسامان پدافندی واحدهای نظامی مستقر در این مناطق است.
بنا به این گزارش، مناطق مزبور با مشکلاتی به این شرح دستبهگریبان است: ضعف فرماندهی و مراعات نکردن اصول و ضوابط نظامی حاکم بر پرسنل و ابزار جنگی و نداشتن اطلاعات کافی از منطقه مرزی؛ نامنظم بودن تانکها و توپخانه، بهطوریکه در بازدید مورخه ۱۱/۶/۵۹ که از کلیه واحدهای مستقر در نوار مرزی (عینخوش، بیات، موسیان و سمیده) به عمل آمد، مکانی که تانکهای چیفتن در آن مستقر شده بودند، بهخصوص در نزدیکی سمیده، برای تقویت پاسگاه سمیده هیچ کارآمدی و استفادهای نداشتند.
همچنین نفربرهایی که در حومه پاسگاه بیات مستقر بودند، طبق گفته فرمانده مربوطه هیچگونه بازده و کارآمدی جهت دفع نیروهای عراقی ندارند و فقط به خاطر چاه نفت و کارکنان آن مستقرشدهاند.
در این گزارش درباره دیگر مشاهدات و کمبودهای موجود در پاسگاههای مزبور آمده است: کمبود پرسنل در پاسگاهها؛ ناآشنایی پرسنل نسبت به منطقه استحفاظی و بیتفاوتی بعضی از پرسنل پاسگاهها تا جایی که در ۳۰۰ متری پاسگاه واوی توسط مزدوران عراقی مینگذاری میشود و تانکر آبی که برای استفاده پرسنل از جاده اصلی وارد جاده فرعی میشود، منفجر و لاستیک آن متلاشی میگردد.
در پایان این گزارش، تقاضای اقدام سریع و انقلابی جهت رفع کمبودها و تقویت پاسگاههای مرزی، از مسئولان امر شده است.
در زمینه فعالیتهای هوایی امروز عراق، سرهنگ کریمی، فرمانده ناحیه ژاندارمری کرمانشاه، درباره تجاوزات مکرر هوایی عراق به حریم فضایی ایران گفت: دو هواپیمای عراقی امروز در آسمان مهران و دهلران به حریم هوایی ما تجاوز کردند که با آتش نیروهای مرزی ما عقب رانده شدند. بهطورکلی این نوع تجاوزات هوایی بیشتر برای شناسایی و نه بمباران این مناطق است.
در آبادان نیز ساعت ۲۱:۳۰ دقیقه امروز، یک فروند بالگرد عراقی به منطقه آبادان در نزدیکی پالایشگاه تجاوز کرد که پس از تیراندازی به آن، فوراً بهسوی عراق متواری شد.
همچنین، در ساعت ۲۱:۴۵ دقیقه امروز، توپخانههای ضد هوایی مستقر در فرودگاه آبادان بهطرف یک هواپیمای دشمن که بر فراز آسمان ایران مشاهدهشده بود تیراندازی کردند که هواپیمای مذکور محل را ترک کرد.
گزارش امروز شهربانی آبادان همچنین حاکی از تحرکات ناوهای عراقی در اروندکنار است. بنا به این گزارش: حرکت ناوهای بیگانه عراقی و مصری در اروندکنار تا نزدیکی اسکله نمره ۴ آبادان نزدیک گردیده است. عراق همچنین عدهای از نیروهای ممتاز شرطه خود را که در یک دوره اطلاعاتی در بصره شرکت کرده بودند پس از پایان دوره، جهت کارهای اطلاعاتی به نوار مرزی مقابل ایران اعزام کرده است.
منبع:
سلیمانی خواه نعمتالله، روزشمار جنگ ایران و عراق: تصمیم صدام به جنگ علیه ایران (کتاب نهم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۳۹۴، صص ۷۲۶، ۷۲۷