تورقی بر روزشمار سالهای مقاومت؛
نگرانی از گسترش جنگ در خلیجفارس
نشریه مستقبل (چاپ پاریس) به نگرانی کشورهای خلیجفارس از تبعات ناشی از گسترش جنگ و عملی شدن تهدید ایران به بستن تنگه هرمز اشاره کرد؛ که در واقع این موضوع خود انگیزهای برای تلاش بیشتر کشورهای مذکور در جهت خاتمه بخشیدن به جنگ ایران و عراق شده است.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، احتمال گسترش جنگ ایران و عراق موجب تشدید تلاشهای سیاسی شورای همکاری خلیجفارس برای پایان دادن به جنگ شده است.
امروز (۱۳۶۲/۷/۲۳) رادیو کویت به نقل از عبدالعزیز حسین وزیر مشاور در امور شورای وزیران کویت، اعلام کرد در چهارمین اجلاس شورای همکاری خلیجفارس در دوحه موضوع جنگ ایران و عراق مورد بحث قرار خواهد گرفت.
عبدالعزیز حسین درعینحال هشدار داد هرگونه اقدامی برای بستن خلیجفارس به روی کشتیرانی بینالمللی خطرهای بسیاری برای تمامی دولتهای منطقه به دنبال خواهد داشت.
در همین حال، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: الجزایریها اخیراً به نمایندگی از کشورهای محافظهکار منطقه خلیجفارس که نگران تشدید بحران در منطقه هستند تلاشهای جدیدی را آغاز کردهاند.
مقامات الجزایری مذاکراتی را با رهبران کویت و امارات متحده عربی انجام دادهاند. روز جمعه گذشته نیز سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان که حامل پیامی از شاه فهد بود عازم پایتخت الجزایر شد تا مسئله جنگ را با مقامات الجزایری مورد بررسی قرار دهد.
آسوشیتدپرس در ادامه افزود: حبیب شطی رئیس سازمان کنفرانس اسلامی که زمانی درصدد انجام اقدامات میانجیگرانه برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق بود، در مورد توقف فوری جنگ اظهار بدبینی کرد.
وی در مصاحبه با روزنامه الوطن (چاپ کویت) با بیان اینکه انتظار دارد قبل از برقراری هرگونه مصالحه میان ایران و عراق، جنگ بین آنها شدت بیشتری پیدا کند، افزود: تقاضاهای ایران تغییری نکرده و در رأس آنها موضوع محاکمه صدام حسین رئیسجمهور عراق، قرار دارد که نباید انتظار داشت مورد قبول ما و یا عراق قرار گیرد.
در همین حال، مجله المستقبل (چاپ پاریس) به نقل از یکی از مسئولان بلندپایه کشورهای عربی حوزه خلیجفارس نوشت: کشورهای خلیجی از پایانیافتن جنگ ایران و عراق کلاً مأیوس هستند. به نوشته المستقبل، این مقام بلندپایه گفت: این برداشت و طرز تفکر پس از دیدار شیخ صباح الاحمد وزیر خارجه کویت و راشد عبدالله وزیر خارجه امارات متحده عربی از تهران در ماه اردیبهشت گذشته و ملاقات با مسئولین ایران، در نزد کشورهای خلیجی حاصل شده است.
این نشریه در ادامه به نگرانی کشورهای خلیجفارس از تبعات ناشی از گسترش جنگ و عملی شدن تهدید ایران به بستن تنگه هرمز اشاره کرد؛ که درواقع این موضوع خود انگیزهای برای تلاش بیشتر کشورهای مذکور در جهت خاتمه بخشیدن به جنگ ایران و عراق شده است.
المستقبل دراینباره آورده است: در پرتو جو حاکم بر منطقه خلیجفارس، محافل خلیجی از ابراز نگرانی عمیق خود در مورد جدی بودن تهدیدات ایران دایر بر بستن تنگه هرمز و تعطیلی کشتیرانی برای مدتی طولانی در صورت بمباران شدن جزیره خارک امتناع نمیکنند، زیرا که پرتاب یک گلوله کاتیوشا از جزیره قشم برای بستن تنگه هرمز کافی خواهد بود و ایران برای انجام این امر هرگز به بهرهبرداری از سلاح دریایی خود که همچنان قوی است و جنگ قادر به فرسایش آن نبوده است نیاز ندارد.
المستقبل با اشاره به استقرار توپهای ۱۳۰ و ۱۵۵ میلیمتری در امتداد جزایر سهگانه افزود: هیچیک از کشورهای خلیجی به دنبال درسی که از جنگ عراق و ایران فراگرفتند هرگز به خود اجازه نخواهند داد تا به مقابله با ایران برخیزند و به گفته یکی از مقامات عرب این کشورها هرگز در جنگ با ایران خطر نخواهند کرد؛ جنگی که میدانند چگونه آغاز میشود، ولی نمیدانند چگونه پایان مییابد.
منبع:
علیرضا لطفالله زادگان، ایرج همتی، روزشمار جنگ ایران و عراق: نخستین عملیات بزرگ در شمال غرب: والفجر ۴ (کتاب بیست و هشتم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۳۹۷، صص ۸۳، ۸۴