تورقی بر روزشمار سالهای مقاومت؛
روابط ایران و شوروی در مسیر بهبودی
دیدار نخستوزیر ایران از دو متحد شوروی در اروپای شرقی (مجارستان و آلمان شرقی) و بحث و گفتوگو درباره امکان ازسرگیری صادرات گاز طبیعی ایران به اتحاد شوروی، علائم جدید دیگری از بهبود روابط ایران و شوروی است.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، روابط ایران و شوروی و بهبود روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور را روزنامه واشنگتنتایمز، امروز (۱/۸/۱۳۶۵) مورد بررسی قرار داده است. واشنگتنتایمز مینویسد:
علیرغم اقدامات طرفین برای گسترش روابط اقتصادی، ایران هنوز نگرانیهای جدی از مواضع شوروی در قبال جنگ دارد. ایرانیان گمان میکنند که پیروزی قطعی ایران بر عراق برای روسیه ناخوشایند خواهد بود زیرا شوروی از آن وحشت دارد که جمعیت عظیم مسلمانان در آسیای مرکزی شوروی نسبت به پیام آیتالله خمینی حساسیت نشان دهند.
ایران برای برقراری روابط بهتر با اتحاد شوروی مجدانه تلاش میکند. آندره گرومیکو رئیسجمهور شوروی اخیراً به سفیر جدید ایران در مسکو قول داد که به متخصصان شوروی اجازه داده خواهد شد که برای کار در نیروگاههای برق به ایران بازگردند.
این متخصصان در ماه ژوئیه ۱۹۸۵ به دلیل اینکه جنگ آنان را در معرض خطر قرار میداد از ایران فراخوانده شدند. ایرانیان در آن موقع شوروی را متهم کردند که عمداً سعی دارد ایران را با کمبود برق روبهرو سازد.
گرچه بهتازگی جنگ در خلیجفارس شدیدتر شده است، با وجود این اکنون تکنسینهای شوروی در حال بازگشت به ایران هستند. این هفته یک هیئت اقتصادی شوروی در تهران با مقامات وزارت امور اقتصادی ایران در مورد یک موافقتنامه همکاری اقتصادی که قرار است قبل از پایان سال منعقد گردد، مذاکره نمود.
دیدار نخستوزیر ایران از دو متحد شوروی در اروپای شرقی (مجارستان و آلمان شرقی) و بحث و گفتوگو درباره امکان ازسرگیری صادرات گاز طبیعی ایران به اتحاد شوروی، علائم جدید دیگری از بهبود روابط ایران و شوروی است.
قبل از آن، معاون وزیر امور خارجه شوروی در ماه فوریه از ایران دیدار کرد و در ماه اوت نیز معاون وزیر امور خارجه ایران سفری به مسکو انجام داده بود.
به نظر میرسد که هدف کنونی سیاست شوروی ادامه روابط دوستانه و حسنه با ایران باشد، ضمن آنکه بهطور همزمان شوروی به تهیه تسلیحات مورد نیاز دشمن ایران یعنی عراق ادامه میدهد، لکن ایرانیها از تلاش شوروی برای بیثبات کردن کشورشان در صورت پیروزی خود در جنگ آگاهند و نمیتوانند آن را نادیده بگیرند.
منبع:
جمعی از نویسندگان، روزشمار جنگ ایران و عراق: ماجرای مک فارلین (کتاب چهل و چهارم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران، چاپ دوم ۱۳۸۷، ص ۴۴۰