تورقی بر روزشمار سالهای مقاومت؛
نگرانی آمریکا از بسته شدن تنگه هرمز توسط ایران
رادیو اسرائیل گزارش داد: به دنبال تهدیدات ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز، منابع نظامی عمان اعلام کردند که جمهوری اسلامی ایران بر فعالیتهای نظامی خود در حوالی این تنگه افزوده است. این گزارش همچنین حاکی است: ناوچهها و هلیکوپترهای جنگی ایران در اطراف تنگه، روزانه به گشت میپردازند.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، احتمال عملی شدن تهدید ایران در تنگه هرمز، موجب افزایش تماسهای مقامات نظامی آمریکا با دولتهای عرب منطقه خلیجفارس شده است. دراینبین برخی تحلیلگران غربی در مورد احتمال گسترش نفوذ شوروی در صورت مداخله نظامی آمریکا در منطقه هشدار دادند.
در همین حال، رادیو اسرائیل گزارش داد: به دنبال تهدیدات ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز، منابع نظامی عمان اعلام کردند که جمهوری اسلامی ایران بر فعالیتهای نظامی خود در حوالی این تنگه افزوده است.
به گفته این منابع، هواپیماهای اکتشافی ایران بهطور مرتب بر فراز تنگه هرمز به پرواز درمیآیند. این گزارش همچنین حاکی است: ناوچهها و هلیکوپترهای جنگی ایران در اطراف تنگه، روزانه به گشت میپردازند.
بااینهمه مقامات عمانی رفتوآمد کشتیها را از تنگه هرمز عادی تلقی کردند و گفتند، هنوز اثری از عملی شدن تهدیدات مقامات ایران وجود ندارد.
روزنامه آمریکایی لسآنجلس تایمز نیز به نقل از منابع نظامی عمان نوشت: ایران فعالیتهای نظامی خود را در تنگه هرمز افزایش داده است.
این حساسیتها و احتمال وقوع تنشهای نظامی در منطقه خلیجفارس، موضوع مقالهای در شماره جدید هفتهنامه میدل ایست تایمز (چاپ انگلستان) است. در این مقاله آمده است: قبل از تصمیمگیری به مداخله نظامی در صورت تهدید مستقیم کشتیرانی از سوی ایرانیان، واشنگتن میبایست عواقب احتمالی افزایش نفوذ شوروی در ایران را مدنظر قرار دهد.
میدل ایست تایمز پس از اشاره به این واقعیت که کشورهای شورای همکاری خلیجفارس با وجود تمایل به اجتناب از مداخله مستقیم نظامی ابرقدرتها، قادر نیستند بهتنهایی از تهدید ایران در مورد ممانعت از عبور کشتیها از تنگه هرمز (در صورت حمله عراق به تأسیسات صدور نفت ایران در خلیجفارس) جلوگیری کنند، نوشته است: علائم چندی وجود دارد حاکی از آنکه تشدید جنگ ایران و عراق قریبالوقوع است، مگر اینکه بهزودی آتشبس برقرار شود، یا هر دو طرف موافقت کنند که به تأسیسات نفتی یکدیگر حمله نکنند.
به نوشته میدل ایست تایمز، در صورت وقوع حمله نظامی آمریکا علیه ایران، گرچه احتمال مداخله مستقیم شوروی در این جنگ نمیرود اما احتمال دارد این کشور پیشنهاد کمک گسترده اقتصادی و نظامی به ایران نماید که تهران بهسختی در وضعی خواهد بود که از آنها بگذرد.
منبع:
ایرج همتی، علیرضا لطفالله زادگان، روزشمار جنگ ایران و عراق: نخستین عملیات بزرگ در شمال غرب: والفجر ۴، (کتاب بیست و هشتم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۳۹۷، صص ۴۴۸، ۴۴۹