تورقی بر روزشمار سالهای مقاومت؛
گزارش خبرنگار آمریکایی از وضعیت عراق در جنگ
اکنون تلاش صدام بهمنظور تبدیل عراق به نیروی حاکم بر منطقه خلیجفارس، دستکم بهطور موقت کاهشیافته است.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، رادیو صدای آمریکا در اخبار ساعت ۲۱:۳۰ امروز (۱۶/۸/۱۳۶۱) خود، مطلبی را تحت عنوان مشاهدات یک خبرنگار آمریکایی از صحنه نبرد ایران و عراق به نقل از خبرنگار مجله اخبار آمریکا و گزارشهای جهان که از معدود خبرنگاران غربی است که توانسته به شهر مندلی در خاک عراق سفر کند، پخش کرد.
در بخشی از این مطلب که در آخرین شماره این مجله آمریکایی درج شده است، خبرنگار به تأثیر جنگ بر سیاست خارجی عراق پرداخته و نوشته است:
نتایج برجامانده از یک جنگ خونین ۲۵ ماهه با ایران، خبر از آن میدهد که سیاستهای خارجی دیرینه عراق اینک به شکل گستردهای در حال تغییر و دگرگونی است. این تغییرات را میتوان بدین گونه شمرد:
اول آنکه اکنون تلاش صدام بهمنظور تبدیل عراق به نیروی حاکم بر منطقه خلیجفارس، دستکم بهطور موقت کاهشیافته است.
حتی درصورتیکه جنگ بهزودی پایان یابد، با توجه به شکست اخیر چند کشور اسلامی برای آشتی دادن تهران و بغداد، احتمال این امر بعید است و سالها باید سپری شود تا عراق بتواند زیانهای حاصل از جنگ را جبران کند. در این نبرد (جنگ ایران و عراق)، تاکنون بیش از ۳۰ هزار عراقی کشته و ۵۰ هزار تن به اسارت گرفتهشدهاند.
دوم آنکه، تقریباً قطعی به نظر میآید که وابستگی عراق به متحدان غربیاش که بیش از ۳۰ میلیارد دلار کمکهای نظامی و اقتصادی در اختیار آن کشور قرار دادهاند، بغداد را مجبور میسازد در سیاست افراطی خود تجدیدنظر کند و در مجامع جهان عرب، روش و رفتاری ملایمتر در پیش گیرد.
سوم آنکه، روابط عراق با شوروی، بهطورقطع، رو به سردی است. اگرچه یک پیمان دوستی، بغداد را به مسکو پیوند میدهد و عراق همچنان برای تأمین جنگافزارها و قطعات یدکی موردنیازش به شوروی تکیه دارد، مقامهای عراقی اکنون خاطرنشان میکنند که مایلاند با جهان غرب بهویژه با ایالاتمتحده آمریکا، روابط بهتری داشته باشند.
منبع:
لطفالله زادگان، علیرضا، روزشمار جنگ ایران و عراق: عملیات محرم (جلد بیست و دوم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۳۹۳، ص ۳۱۵