تورقی بر روزشمار سالهای مقاومت؛
باور به فرهنگ غنی اسلام
امام خمینی فرمودند: ما باید ذهن این جوانها و حتی پیرمردها و روشنفکرها را آماده کنیم که ما خودمان آدم هستیم و اینطور نیست که در همهچیز دستمان را پیش دیگران دراز کنیم و حتی اخلاق و زبانمان را نیز از آنها یاد بگیریم. بنابراین، مدتها باید زحمت بکشیم و باور کنیم که خودمان دارای یک فرهنگ بزرگ انسانی با ارزشهای اسلامی هستیم.
امام خمینی در بیاناتی ضمن تبیین اوضاع فرهنگ و هنر در دوران حکومت رژیم پهلوی، بر اهمیت تلاش در مورد وظایف وزارت ارشاد اسلامی و بهرهگیری از نیروی جوان کشور در این زمینه تأکید کردند.
از زیر صفر باید شروع کرد
رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی امروز (۱۷/۸/۱۳۶۲) در جمع سید محمد خاتمی وزیر ارشاد اسلامی، قائممقام، معاونان و مسئولان بخشهای مختلف این وزارتخانه با بیان اینکه اقدامات در حوزه فرهنگ را باید از زیر صفر شروع کرد، اظهار کردند: در طول مدت شاهنشاهی و خصوصاً در دو زمان اخیر، همهچیز و خصوصاً افکار جوانها را به عقب بردهاند، بهطوریکه آنها که تحصیلکرده بودند و میخواستند بگویند ما متجدد هستیم، حتماً تجدد را به این معنا میدانستند که بیبندوبار باشند و این معنا بهواسطه تبلیغات داخلی و خارجی و روزنامهها چنان در ذهنشان متمرکزشده بود که تجدد یعنی همهچیز شکلش خارجی باشد و مثلاینکه غیرازاین شکل زندگی کردن امکان ندارد، که اگر شما بخواهید این وضع را عوض کنید و افکار را بهجایی برسانید که به راه صحیح بیفتند، مدت طولانی لازم دارد.
رهبر انقلاب همچنین افزودند: در رژیم سابق تمام چیزها خصوصاً فرهنگ و هنر، محتوایش عوضشده بود؛ یعنی کسی که نام سینما را میشنید خیال میکرد که آنجا باید مرکز فساد و سوء اخلاق و مرکز مخالفت با همهچیز باشد و یا کلمه تئاتر در ذهن انسان چیز مبتذلی بود که از آن بهره فساد برده شود.
اسلام مکتبی فرا ناسیونالیستی
هکذا همهچیز دیگر و عمده این است که ما ذهن این جوانها و حتی پیرمردها و روشنفکرها را آماده کنیم که ما خودمان آدم هستیم و اینطور نیست که در همهچیز دستمان را پیش دیگران دراز کنیم و حتی اخلاق و زبانمان را نیز از آنها یاد بگیریم.
بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی گفت: در سابق به هریک از ایرانیان از کودکی تزریق میشد که باید همهچیز از اروپا گرفته شود و ارزشهای انسانی به هرچه بیشتر فرنگی شدن است و باید از سر تا پا فرنگی شویم و این آقایان نمی شینند و مقایسه کنند که در تمام مسائل بین فرهنگ اسلام و فرهنگهای دیگر چه تفاوتهایی است؛ و آیا بهصرف اینکه اسلام از عرب آمده، ما باید با آن مخالفت کنیم و آیا این همان نژادپرستی نیست که اروپاییها میخواهند بهوسیله آن، ما را به استثمار بکشند و بین طوایف عرب و عجم و ترک جدایی بیندازند؟
امام خمینی آنگاه تأکید کردند: بنابراین، مدتها باید زحمت بکشیم و باور کنیم که خودمان دارای یک فرهنگ بزرگ انسانی با ارزشهای اسلامی هستیم و اگر امروز کمبود نیروی انسانی هست به خاطر همین است که افکار به آن طرز تفکر عادت کرده بود.
لذا ساختن تئاتری که مطابق با اخلاق انسانی –اسلامی باشد زحمت دارد و سینما هم اگر بخواهد چنین باشد نیازمند به صرف مدتها وقت است و هرگز در متن سینما و تئاتر نوشتهنشده است که باید مرکز فساد باشند و هنر آنها هم که عبارت بود از چیزهای مبتذل، جز این نبود که افراد و جوانان ما را در دانشگاهها و خارج و داخل طوری تربیت کنند که همه را منحرف سازد.
ایشان افزودند: امیدوارم به برکت و زحمت این جوانها خصوصاً در فرهنگ و وزارت ارشاد، برگردیم به حال خودمان که انشاءالله میتوانیم و نباید مأیوس باشیم.
منبع:
ایرج همتی، علیرضا لطفالله زادگان، روزشمار جنگ ایران و عراق: نخستین عملیات بزرگ در شمال غرب: والفجر ۴، (کتاب بیست و هشتم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۳۹۷، صص ۵۹۹، ۶۰۰