تورقی بر روزشمار سالهای مقاومت؛
منفعتطلبی فرانسه از جنگ ایران و عراق
نخستوزیر فرانسه تأکید کرد که به عراق در استفاده مسالمتآمیز از انرژی اتمی کمک خواهد کرد. این در حالی است که در مورد آینده اقتصادی ایران قضاوتی بسیار بدبینانه دارد و بر این عقیده است که تمامی کشورهای باختری در آینده نزدیک انتظاری از ایران نخواهند داشت.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، رادیو کلن علل همکاری فرانسه با عراق و مواضع منفی این کشور را در قبال ایران تشریح کرد:
طارق عزیز از زمان آغاز حمله به ایران دو بار به پاریس سفر کرده و جلسات مفصل و محرمانهای با رئیسجمهوری فرانسه داشته است.
فرانسه به عراق لوازمیدکی تحویل داده است. همچنین این کشور بر اساس قراردادهای جاری تحویل سازوبرگ جنگی را بهطور قطعی برآورده میسازد.
نخستوزیر فرانسه تأکید کرد که به عراق در استفاده مسالمتآمیز از انرژی اتمی نیز کمک خواهد کرد. رادیو کلن افزود: فرانسه آگاهانه و عملاً برای همکاری نزدیک با عراق کوشش به عمل میآورد، درحالیکه در مورد آینده اقتصادی ایران قضاوتی بسیار بدبینانه دارد و بر این عقیده است که تمامی کشورهای باختری در آینده نزدیک انتظاری از ایران نخواهند داشت.
پاریس سالهای سال است که برای جدا کردن عراق از شوروی کوشش میکند. دیپلماتهای شوروی در پاریس اکنون با صراحت میگویند که مسکو از عراق بهعنوان یک همکار مطمئن در خلیجفارس چشمپوشی کرده است، ضمن آنکه نمیخواهد موقتاً مناسبات خود با آن کشور را قطع کند، زیرا این کار به نفع فرانسه تمام میشود.
پاریس میتواند از موقعیت استفاده کند و بغداد را از کمک خود مطمئن سازد. دیپلماسی فرانسه امیدوار است که به این طریق، موقعیت ارزشمندی در خلیجفارس به دست آورد.
عراق بهتازگی مناسبات نزدیکی با عربستان و شیخنشینهای حوزه خلیجفارس برقرار کرده است. این کشورها نیز به نوبه خود برای قدرشناسی از رفتار فرانسه، حاضر خواهند شد سفارش سلاحهای جنگی بدهند و نیز نیاز فرانسه را در مورد نفت تأمین کنند.
بین نظر مثبت فرانسه در مورد عراق و وعده کشورهای خلیجفارس برای جبران صدور نفت عراق به فرانسه که بر اثر جنگ قطعشده، ارتباط مستقیم وجود دارد. عراق نیز به فرانسه وعده داد که بهمحض ازسرگیری استخراج نفت، صدور آن را فرانسه از سر گیرد.
منبع:
لطفالله زادگان، علیرضا، روزشمار جنگ ایران و عراق: هویزه آخرین گامهای اشغالگر (کتاب یازدهم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، چاپ سوم ۱۳۸۷، ص ۲۰۰