• خانه
نکات‌پرس
جمعه, اردیبهشت ۱۹, ۱۴۰۴
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
نکات‌پرس
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج

گذری بر رویکردهای روایتگری در کاروان‌های راهیان نور

۱۴۰۳/۱۲/۱۹
در نکات دیگران
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
گذری بر رویکردهای روایتگری در کاروان‌های راهیان نور


۱۴۰۳/۱۲/۱۹

به بهانه روز ملی راهیان نور؛

گذری بر رویکردهای روایتگری در کاروان‌های راهیان نور

روایت موفق روایتی است که در جوان امروز افتخار به گذشته و امید به آینده را تقویت کند.
بابیان درست رشادت‌های جوانان دهه ۶۰ در دفاع مقدس، می‌توان جوانان دهه ۹۰ را برای مواجهه با عرصه‌های جدید و بسیار پیچیده امروز، به‌ویژه فضاسازی رسانه‌ای غرب آماده کرد.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرکز اسناد، تحقیقات و نشر معارف دفاع مقدس و مجاهدت‌های سپاه،روایت موفق روایتی است که روی عواطف و اندیشه مخاطب تأثیر گذارد و بین او و حادثه‌ای که روایت می‌شود، ارتباط برقرار کند.

 اصولاً روایت‌ها از دفاع مقدس تحت تأثیر رویکردهای راوی به دفاع مقدس متفاوت است. یک رویکرد، بیان ابعاد عاطفی و حماسی دفاع مقدس است که عمدتاً راوی به نقل خاطرات معنوی و اجتماعی و جنبه‌های حماسی دفاع مقدس می‌پردازد.

 این رویکرد برای برانگیختن عواطف مخاطب خوب است، اما چنین روایتی در عین ضروری بودن، کافی نیست و روایت دفاع مقدس نباید در سطح خاطره گویی بماند. هرچند این نوع از بیان خاطرات نیز آثار تربیتی و مخاطبان زیادی دارد، اما کافی نیست.

رویکرد دیگر، روایت تاریخی حوادث مهم دفاع مقدس است که ذکر آن‌ها به‌ویژه بابیان دقیق شرایط کشور و منطقه و جهان در آن دوره بسیار ضروری است؛ بنابراین باید ضمن روایت تاریخی دفاع مقدس به فلسفه تاریخ هر یک از حوادث نیز پرداخته شود.

 بیان چرایی و دلایل پیروزی‌ها و احیاناً برخی از شکست‌ها و ناکامی‌ها در دوران دفاع مقدس از موضوعات مهم این حادثه است که در اینجا می‌توان بر رویکرد سومی به نام روایت دفاع مقدس باهدف پاسخ به نیاز امروز و فردا تأکید کرد.

 وقتی مقام معظم رهبری دفاع مقدس را یک ثروت ملی می‌خواند، باید جوان امروز و فردا از این ذخیره بی‌نظیر و ارزشمند بهره معنوی ببرد و به تعبیر معظم له، این بهره معنوی تا دو قرن به نسل‌های امروز و فردا منتقل شود.

بنابراین روایت صحیح باید جوان امروز را برای میدان‌های مختلف جهاد و پیشرفت در جهت ساختن جامعه و کشور و تحقق تمدن اسلامی آماده کند.

 روایت صحیح باید به جوان امروز اعتمادبه‌نفس و خودباوری داده، شرف ملی را ارائه دهد؛ به‌نحوی‌که به هویت ملی و انقلابی خود افتخار کند.

 درنهایت روایت موفق روایتی است که در جوان امروز افتخار به گذشته و امید به آینده را تقویت کند. بابیان درست رشادت‌های جوانان دهه ۶۰ در دفاع مقدس، می‌توان جوانان دهه ۹۰ را برای مواجهه با عرصه‌های جدید و بسیار پیچیده امروز، به‌ویژه در مواجهه با جنگ نرم و فضاسازی رسانه‌ای غرب آماده کرد.

ویژگی‌های روایت موفق

مهم‌ترین ویژگی یک راوی موفق این است که خود از هویت انقلابی برخوردار باشد. خطیب و راوی مأیوس، خسته، منفعل و غیرانقلابی نمی‌تواند در جوان امروزی امید به آینده را تقویت کند.

 راوی باتجربه دفاع مقدس، باید به گذشته پرافتخار خود ببالد و آن را علم کرده، با خطابه حماسی برای راهی که جوان امروز در پیش دارد، تصویرسازی کند. سرتاسر هشت سال دفاع مقدس پر از اعتمادبه‌نفس، امید، خلاقیت، خودباوری و باور به نصرت الهی است.

 

در روایتگری باید تراز دفاع مقدس موردتوجه قرار گیرد. در روایت حقایق دفاع مقدس، قدرت خطابه و تحلیل بسیار مهم است. علاوه بر آن راوی باید دانش لازم را درباره دقایق و جزئیات دفاع مقدس داشته باشد و روایت مستند و دقیق را از روایت‌های نادرست تشخیص دهد تا در مخاطب ابهام و سؤال و تصویر غیرواقعی از دفاع مقدس به وجود نیاورد.

اگر ۸ سال دفاع مقدس را درست تبیین کنیم، جوان امروز و آینده پاسخ خیلی از سؤالات خود را به دست می‌آورد، برایش هویت تولید می‌شود، برای همه میدان‌های جهاد و پیشرفت و مقاومت آماده می‌شود و جنگ نرم دشمن هم از خاصیت می‌افتد و اقدامات خصمانه آن‌ها خنثی می‌شود.

اهمیت راهیان نور

راهیان نور کارکردهای متنوع و همه‌جانبه‌ای دارد؛ هم کارکرد تربیتی و فرهنگی، هم کارکرد مقابله با جنگ نرم دشمن و هم کارکرد هویت بخشی در عرصه‌های مختلف دینی، ملی و انقلابی.

مقام معظم رهبری بابیان اینکه حقیقتاً دفاع مقدس ثروت ملی است، بهترین توصیف‌ها و تبیین‌ها را از این ثروت ملی و نقش راهیان نور و روایتگری داشته‌اند.

ایشان راهیان نور را یک فناوری برای استخراج این ثروت و گنجینه ملی معرفی و بر بهره معنوی و زیارت بامعرفت تأکید کرده‌اند.

با اطمینان باید گفت که یکی از چند رویداد مهم فرهنگی کشور که به انتقال بهره معنوی و عمق‌بخشی فرهنگی کمک جدی می‌کند، راهیان نور است. از اربعین هم می‌توان به‌عنوان رویداد دیگر هم‌تراز راهیان نور نام برد.

این حرکت عظیم، غرور و اعتمادبه‌نفس ملی را تقویت می‌کند، هم‌بستگی و علایق ملی را افزایش می‌دهد، برای میدان‌های جدید، منابع انسانی معرفی و مهم‌تر از همه، عامل حیات و بالندگی ما یعنی فرهنگ جهاد، مقاومت و ایستادگی در برابر دشمن را در فتح خرمشهرهای جدید تقویت می‌کند.

منبع:

فصلنامه تخصصی نگین ایران(جلد۵۹)،سپاه پاسداران انقلاب اسلامی:مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس،صص۱۵،۱۶،۱۸



منبع: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس

پست‌ بعدی
اصول و تشکیلات «سنتو»

اصول و تشکیلات «سنتو»

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo-samandehi
  • خانه

© 2024 تمام حقوق برای نکات‌پرس محفوظ است.

بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • خانه

© 2024 تمام حقوق برای نکات‌پرس محفوظ است.