nocutpress
چهارشنبه 9 فروردین 1402
  • صفحه اصلی
  • خاطرات و تاریخ شفاهی
  • اسناد
  • کتاب
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • صفحه اصلی
  • خاطرات و تاریخ شفاهی
  • اسناد
  • کتاب
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
nocutpress
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج

مرور زندگی حاج سید محمدرضا گلپایگانی

5 اسفند 1401
در نکات دیگران
مدت زمان مطالعه: 1 دقیقه
0
مرور زندگی حاج سید محمدرضا گلپایگانی

نکات‌‌پرس:

حضرت آیت‏الله العظمی آقای حاج سید محمدرضا موسوی گلپایگانی – قدس الله نفسه الزکیه – در هشتم ذیقعدةالحرام 1316 در بخش گوگد گلپایگان پا به عرصه وجود نهاد.
 
به مناسبت تقارن ولادتش با سالروز ولادت امام هشتم حضرت علی بن موسی الرضا(ع)، نامش را محمدرضا و کنیه‏اش را ابوالحسن و لقبش را هبةالله نهادند.
 
پدرش مرحوم آقا سید محمدباقر امام عالمی، معروف به زهد و تقوا و پای‏بند به آداب و مستحبات دینی و کوشا در امر به معروف و نهی از منکر بوده است. در سه سالگی مادر و در نه سالگی پدر را از دست داد.
 
دوران کودکی را با مشکلات و سختی‏های فراوان و فقدان پدر سپری کرد و تحصیلات ابتدایی را در مکتب‏خانه گذراند. نوجوانی بیش نبود که شوق تحصیل علوم اسلامی او را به سوی مرحوم آیت‏الله ملا محمدتقی گوگدی (م 1353 ق) کشانید و در نزد ایشان ادبیات عرب را فرا گرفت. سپس نزد مرحوم آیت‏الله سید محمدحسن خوانساری (م 1337 ق. برادر بزرگتر آیت‏الله العظمی سید احمد خوانساری) زانوی ادب به زمین زد و ادبیات و قسمتی از سطوح را از ایشان استفاده کرد.
 
نوزده ساله بود که به سوی اراک شتافت و در مدرسه آقا سید ضیاءالدین به تکمیل دوره سطوح پرداخت. در 1337 ق. به مجلس درس مرحوم آیت‏الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری حاضر شد و تا سال 1340 ق. در اراک از آن مرد بزرگ بهره‏ها برد.
 
24 ساله بود که به دنبال مهاجرت استادش آیت‏الله حائری، به قم کوچ کرد و در مدرسه فیضیه ساکن شد. استاد با مشاهده استعداد و فهم شاگرد سخت‏کوش به او بسیار علاقه‏مند شد و او را در شمار اصحاب خاص و هیأت استفتاء قرار داد و تصحیح کتاب الصلاة خود را به او و آیت‏الله العظمی اراکی واگذار نمود.
 
معظم‏له نیز تا پایان عمر استاد (1355 ق.) ملازم درس ایشان بود. آیت‏الله فقید در سال 1341 ق، در قم به مدت هشت ماه از محضر آیات عظام میرازی نائینی و آقا سید ابوالحسن اصفهانی استفاده برد.
 
از دیگر اساتید آیت‏الله فقید می‏توان از آیات عظام حاج شیخ محمدرضا مسجدشاهی اصفهانی، حاج شیخ ابوالقاسم کبیر، آقای بروجردی، آقا ضیاء عراقی و مرحوم شیخ محمدحسین غروی اصفهانی نام برد.
 
ایشان از آیت‏الله العظمی حائری اجازه اجتهاد (در 24 سالگی) و از مرحوم حاج شیخ عباس محدث قمی و آقا شیخ محمدرضا اصفهانی اجازه روایت داشته است.
 
مرجع فقید از آغاز ورود به حوزه علمیه قم در سال 1340 ق، به تدریس رسائل، مکاسب و کفایه اشتغال ورزید و پس از وفات استادش آیت‏الله حائری تدریس خارج فقه و اصول را شروع نمود که تا چندی پیش از وفاتشان ادامه داشت.
 
ایشان در طول بیش از هفتاد سال تعلیم دانش اهل‏بیت(ع)، صدها تن از ستارگان درخشان آسمان علم را به جامعه اسلامی تحویل داده است. برخی از زبده‏ترین شاگردان ایشان عبارتند از: حضرات آیات و حجج‏‏اسلام مرحومان: مرتضی حائری یزدی، عبدالرحیم ربانی شیرازی، مرتضی مطهری، محمدعلی قاضی طباطبائی، سید اسدالله مدنی، محمد مفتح، سید محمدحسین بهشتی، علی‏پناه اشتهاردی، حسینعلی منتظری، علی مشکینی و آقایان: ناصر مکارم شیرازی، سید محمدعلی علوی گرگانی، علی احمدی میانجی، جعفر سبحانی، لطف‏الله صافی گلپایگانی، حسن حسن‏زاده آملی، محمد مؤمن، رضا استادی، سید محسن خرازی، علی کریمی جهرمی، احمد صابری همدانی، شب‏زنده‏دار، علی افتخاری گلپایگانی، مهدی یثربی کاشانی، مجدالدین محلاتی، احمد جنتی، مرتضی مقتدایی، محسن حرم‏پناهی، جلال طاهر شمس گلپایگانی، محمد واعظ‏زاده خراسانی، سید محمدباقر ابطحی، احمد آذری قمی، محمدتقی ستوده، غلامرضا صلواتی، علی نیری همدانی و علی ثابتی همدانی و…
 
تقریرات درس آیت‏الله فقید را عده بسیاری به رشته تحریر درآورده‏اند. آنهایی که به چاپ رسیده است عبارتند از: 1 – کتاب الحج، سه جلد تا کنون، 2 – الهدایة الی من له الولایة، درباره ولایت فقیه، 3 – نخبة الاشارات فی احکام الخیارات، هر سه از آقای احمد صابری همدانی، 4 – کتاب القضاء در دو جلد، 5 – کتاب الشهادات، 6 – بلغة الطال فی التعلیق علی بیع المکاسب، هر سه نوشته آقای سید علی حسینی میلانی، 7 – الدر المنضود فی احکام الحدود، 8 – نتائب الافکار فی نجاسة الکفار، هر دو از آقای علی کریمی جهرمی، 9 – کتاب الطهارة، 10 – کتاب القضاء، هر دو از آقای‏ هادی مقدس نجفی.
 
مرجع فقید در کنار اشتغالات گوناگون از تألیف و تصنیف نیز فروگذاری نکرده است، آثار قلمی آن مرحوم عبارتند از: 1 –حاشیه بر عروةالوثقی، 2 – حاشیه بر وسیلةالنجاة، 3 –رساله صلاة الجمعه، 4 – رسالة فی المحرمات بالنس، 5– مسائل الحج، 6 – افاضة العوائد، تعلیقه بر دررالاصول مرحوم حائری، 7 – رساله در عدم تحریف قرآن، 8 – کتاب الطهارة، 9 – کتاب الحج، 10 – کتاب الحدود، 11– صلاة الجمعه، 12 – حواشی بر ملحقات عروةالوثقی، و اینها بجز پیام‏ها، اعلامیه‏ها و بیانیه‏های مختلفی است که از سال 1342 تا سال 1372 به مناسبت‏های گوناگون صادر فرموده‏اند که اگر گردآوری شود، سه جلد کتاب قطور را تشکیل خواهد داد.
 
آیت‏الله العظمی گلپایگانی(ره) در طول 32 سال مرجعیت یکی از اقطاب فتوا و ارکان فقاهت بودند و روزانه استفتائات گوناگونی از سراسر جهان به محضر ایشان ارسال می‏شد و ایشان در تمام ابواب فقه فتوا داده‏اند و از همین رهگذر اکنون مجموعه فتاوای بسیاری از ایشان در دست است که عبارتند از : 1 – منتخب الاحکام (با ترجمه انگلیسی )، 2 – مختصر الاحکام (با ترجمه عربی و اردو)،  3– توضیح المسائل (بیش از هشتاد بار به چاپ رسیده و به زبان‏های اردو، چینی، ترکی آذری و ترکی لاتین ترجمه شده است)،  4 – مجمع المسائل، در 3 جلد و مشتمل بر ابواب گوناگون فقه، 5 – مناسک حج (به زبان‏های عربی، اردو، روسی و انگلیسی ترجمه شده است)، 6 – احکامی از حج، 7 – سؤال و جواب درباره مسائل حج، 8 – آداب و احکام حج، 9 – دلیل الحاج، 10 – احکام عمره، 11– هدایة العباد (به عربی و در برگیرنده تعلیقه ایشان بر عروة، وسیله، توضیح المسائل و برخی از استفتائات در دو جلد)، 12 – رساله امر به معروف و نهی از منکر و مسائل اجتماعی اسلام، 13 – مسائل نماز خوف و مطارده و احکام جبهه،
 
مرجع بزرگ شیعه علاوه بر تدریس و تربیت عالمان دین، تألیف، فتوا، رهبری و روشنگری جامعه شیعه به بنیان نهادن ده‏ها مؤسسه فرهنگی و دینی در گوشه و کنار جهان و آبادانی صدها مسجد و مدرسه در سراسر کشور دست یازید که برخی از آنها عبارتند از:
 
1– دار القرآن الکریم، اولین مؤسسه قرآنی کشور است که در سال 1352 پا گرفت و به کار چاپ و نشر قرآن مجید، ترجمه دقیق قرآن، بررسی اغلاط ترجمه‏های موجود و تصحیح آنها، تشکیل موزه قران، گردآوری نسخه‏های خطی و چاپ قرآن تشکیل کتابخانه تخصصی قرآن، چاپ و توزیع کتاب‏های قرآنی، نشر مجله (رسالة القرآن) و (پیام قرآن) و تشکیل کنفرانس (علوم و مفاهیم قرآن) و چاپ مجموعه مقالات و سخنرانی‏های آن پرداخته است.
 
2 – بیمارستان، که با داشتن بخش‏های قلب، جراحی، زایمان، اورژنس، داخلی اطفال، اعصاب و رادیولوژی یکی از بزرگترین بیمارستان‏های کشور به شمار می‏رود و تاکنون منشأ خدمات بسیار به روحانیون و مردم و رزمندگان اسلام در طول جنگ تحمیلی بوده است.
 
3– کتابخانه، که با داشتن حدود یکصد هزار جلد کتاب چاپی و دوازده هزار جلد کتاب خطی یکی از غنی‏ترین کتابخانه‏های کشور به شمار می‏رود.
 
4 – مجمع جهانی اسلامی در لندن
5 – مرکز معجم المسائل الفقیه
6 – مسجد عظیم و باشکوهی در قم
7 – بعثه حج (که در ایام حج راهنمای دلسوز تمامی حجاج شیعی و مبلغ دلسوز تشیع به شمار می‏رود)
8 – مدرسه معظم و شکوهمند (که اینک در کنار مسجد اعظم و مدرسه فیضیه، سه قطب عمده تدریس در حوزه علمیه قم به حساب می‏آید)
9 – دارالایتام
10 – مؤسسه خیریه حضرت ولی‏عصر(عج)
 
آیت‏الله العظمی گلپایگانی از بدو حرکت شجاعانه روحانیت به رهبری امام راحل، به مبارزات پی‏گیر و بی‏امان خویش با دیو استبداد پرداخت و اولین اعلامیه اعتراض به لایحه ننگین انجمن‏های ایالتی و ولایتی در مهرماه 1341 شمسی از سوی ایشان صادر شد و بدنبال آن بود که پیام‏ها و بیانیه‏های معظم‏له تا سقوط رژیم پهلوی هر روز ادامه یافت.
 
از دیگر اقدامات ایشان در مقابل رژیم شاه عبارتند از: سرباز زدن از ملاقات با شاه مقبور و نخست وزیران و فرستادگان دربار، تحریم برنامه اوقاف و اعلامیه علیه معاملات و همکاری با سازمان اوقاف، قطع شهریه کسانی که با اوقاف همکاری می‏نمودند و تحریم امامت جماعت و گوش دادن به سخنان آنان، حرام شمردن خرید و فروش و مصرف و توزیع گوشتهای وارداتی از خارج و قبول نکردن وجوهات فروشندگان آنها (هرچند می‏شد تحت عنوان مال مخلوط به حرام، خمس آن را پذیرفت)، اعتراض شدید و پیام کوبنده علیه تغییر تاریخ هجری به تاریخ منحوس شاهنشاهی، مخالفت صریح با حزب رستاخیز و تحریم شرکت مسلمانان در آن، مخالفت صریح با طرح امتحان دولت از طلاب و انکار صلاحیت آنان برای این امر که باعث عقب‏نشینی دولت وقت و مصون ماندن حوزه از این طرح ننگین شد، اعتراض شدید علیه گسترش بی‏بندوباری و فساد و فحشا و رواج منکرات و فرستادن نامه‏ای سرگشاده به شاه و تذکر عواقب وخیم آن، اعتراض و مخالفت بسیار شدید علیه سینما در شهر قم و تعطیل نمودن درس و نماز جماعت خویش به مدت یک هفته، مخالفت و اعتراض علیه تاجگذاری شاه و انتخاب ولیعهد و اخراج فرستادگان رژیم از بیت خویش و سرباز زدن از دیدار و پذیرفتن اعوان ظلمه و خوار نمودن آنان، قیام در جهت تجلیل از مقام شهید سعیدی و اعلام مجلس ختم برای ایشان در مسجد امام، تجلیل از مقام مرحوم شهید حاج آقا مصطفی خمینی و تشکیل دو مجلس ختم در مسجد اعظم و شکستن سد رعب و ممنوعیت برپایی مجالس بزرگداشت و مطرح شدن نام حضرت امام در آن مراسم، استفسار از حال تبعید شدگان و سرکشی به خانواده‏های آنان و رسیدگی به احوال آنان، حمایت از مقام امام خمینی و بویژه در برابر اهانت روزنامه اطلاعات به مقام امام راحل و تاکید بر مقاومت روحانیت و پیگیری اعتراض‏ها و راهپیمایی‏ها و صدور اعلامیه‏های روشنگر و کوبنده در لحظات حساس و دلجویی و تأیید علمای مبارز شهرستان‏ها.
 
این اقدامات معظم‏له باعث شد تا مزدوران رژیم برای لطمه زدن به ساحت ایشان از هیچ کاری فروگذاری نکردند و دوبار (سوم فروردین 1342در مدرسه فیضیه و 9 اردیبهشت 1357 ش) به سوی معظم‏له حمله کرده و قصد ضرب و جرح آن مرجع بزرگوار را داشتند که لطف خدا و جانفشانی‏های اطرافیان باعث حفظ ایشان شد.
 
پس از پیروزی انقلاب نیز همواره در جهت تأیید کامل مواضع حضرت امام و تقویت موقعیت ایشان به عنوان رهبر نظام و فراخواندن مردم به پیروی کامل از حضرت امام، توصیه به افراد صالح برای شرکت در مناصب نظام، طرح مباحث مورد نیاز حکومت اسلامی در درس خارج فقه (قضا، حدود و شهادات)، شرکت در تمام مراسم انتخابات و صدور پیام‏های گوناگون مبنی بر شرکت مردم در انتخابات، تقویت دولت اسلامی و حرام شمردن مخالفت با دستورات و مقررات دولت و نهی از فروش اجناس قاچاق، حمایت مادی و معنوی از رزمندگان اسلام در طول جنگ تحمیلی و ارسال هیئت‏های مختلف به جبهه‏های نبرد و اجازه مصرف ثلث در مصرف جبهه‏ها و بر عهده گرفتن ساختمان مراکز درمانی و بهداشتی استان‏های زلزله‏زده در جریان زلزله خرداد 1369 و ده‏ها اقدام دیگر فعال بودند، آیت‏الله فقید با امام راحل از دیر زمان ارتباطی صمیمی و بسیار نزدیک داشته اند که سابقه آن به هفتاد سال پیش و محفل درس استادشان آیت‏الله العظمی حائری می‏رسید.
 
این یکدلی و یکرنگی و صمیمیت پس از وفات مرحوم آیت‏الله بروجردی به اوج خود رسید که برای جلوگیری از توطئه‏های مختلف رژیم برای محو ارزش‏های اسلامی همکاری تنگاتنگی را با هم آغاز نمودند که تا پایان عمر حضرت امام ادامه داشت.
 
مرجع بزرگ شیعه جامع فضایل اخلاقی و کمالات نفسانی بود. ویژگی‏های بارز ایشان عبارتند از: زهد و بی‏اعتنایی به زخارف دنیا، تواضع، بهره‏وری از فرصت‏ها، تجلیل از مقام فقها و مراجع معاصر، صبر در مصیبت فقدان فرزند برومندش، تشویق عالمان و نویسندگان، اهتمام بسیار به حفظ و قراءت قرآن (بطوریکه در هر شبانه‏روز با تمام گرفتاری‏ها دو نوبت قرآن تلاوت می‏فرمود)، عشق به ساحت مقدس ائمه اطهار (به گونه‏ای که سالها – حتی پس از مرجعیت – به منبر تشریف برده و اخبار آل‎محمد(ص )را به گوش مردمان می‏رسانیدند و روزهای عاشورا روضه می‏خواندند و در عزای امامان بشدت می‏گریستند و به زیارت مرقد آنان مکرر مشرف می‏شدند، تقید بسیار به مستحبات و ترک مکروهات (به طوری که باید آن جناب را زنده کننده مراسم اعتکاف در سراسر ایران برشمرد و رواج عزاداری فاطمیه دوم را باید از او دانست)، احترام بسیار به استاد (که همیشه پیش از درس فاتحه‏ای برای استادش قرائت می‏فرمود و به استادزاده خویش مرحوم آیت‏الله حاج آقا مرتضی حائری – با اینکه شاگردش بود بسیار احترام می‏نهاد).
 
سرانجام آن عبد صالح خدا پس از عمری سرشار از توفیق و پربار از خدمات دینی و علمی و پس از طی بیماری کوتاه‏مدت در نود و شش سالگی در شامگاه روز پنجشنبه 18 آذر 1372 (24 جمادی‏الثانی 1414 ق) ندای حق را لبیک گفت و فقدانش قلب تمام مسلمین جهان را در هم فشرد.
 
مردم در سوگ آن مرجع بزرگ به سوگواری پرداختند و از سوی دولت هفت روز عزای عمومی و یک روز تعطیل عمومی اعلام گردید، مجالس بزرگداشت مقام علمی ایشان در گوشه و کنار جهان و کشور اسلامیمان تا مدتها ادامه یافت.
 
پیکر پاک آن مرجع بزرگ روز جمعه ابتدا در تهران با حضور صدها هزار نفر و با شرکت رهبر معظم انقلاب تشییع شد و پس از پنج ساعت راهپیمائی به قم انتقال یافت و سپس در روز شنبه 20 آذر با حضور خیل عظیم و پرشکوه مردم قم تشییع و نماز به امامت آیت‏الله حاج شیخ لطف‏الله صافی گلپایگانی – داماد معظم‏له – بر ایشان خوانده شد و در مسجد بالاسر مرقد مطهرحضرت معصومه(س) در جوار تربت استادش به خاک سپرده شد.

برگرفته از موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی

مطالب بازنشر شده در این بخش لزوما موضع نکات‌پرس نیست!


مطالب مرتبط

ضدانقلاب‌ها به منتظری امیدوار شده بودند

8 فروردین 1402
0

نکات‌پرس: مرحوم آیت‌الله محسن مجتهد شبستری در کتاب خاطرات خود که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ و منتشر شده است درباره‌ی عزل آقای منتظری از قائم مقام رهبری می‌گوید:...

مبارزه در درون یک گفتمان

مبارزه در درون یک گفتمان

7 فروردین 1402
0

نکات‌پرس:   پایگاه اطلاع‌رسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛ روحانیت نقش تعیین‌کننده‌ای در سیاست تاریخ معاصر ایران داشته است. برخی از افرادی که درون گفتمان دینی ـ روحانی فعالیت می‌کردند از برجستگی و جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده‌اند....

امام چگونه مرجعیت را در ایران تثبیت کرد؟

امام چگونه مرجعیت را در ایران تثبیت کرد؟

7 فروردین 1402
0

نکات‌پرس: پایگاه اطلاع‌رسانی پژوهشکده تاریخ معاصر؛ مسئله مرجعیت و رهبری فقهی شیعیان همواره در طول تاریخ تشیع موضوع مهمی بوده است؛ به گونه‌ای که در هر عصری چندتن از فقهای شیعه زمام امور فقهی پیروان...

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توصیه شده

کنفرانس بی‌اجازه در تهران!

کنفرانس بی‌اجازه در تهران!

2 ماه پیش
حیات سیاسی و نظامی و مناسبات جعفرسلطان با انگلیس

حیات سیاسی و نظامی و مناسبات جعفرسلطان با انگلیس

2 ماه پیش

جدیدترین مطالب

  • ضدانقلاب‌ها به منتظری امیدوار شده بودند
  • مبارزه در درون یک گفتمان
  • امام چگونه مرجعیت را در ایران تثبیت کرد؟
  • تسهیل جنون تسلیحاتی شاه
  • 10 محور فتنه‌جویی رادیو BBC فارسی در 82 سال خیانت به مردم ایران
  • روایتی از حمله کماندوهای رژیم پهلوی به مدرسه فیضیه / ترس رژیم پهلوی از کمک‌های مردمی برای بازسازی فیضیه
  • از تبلیغات فردی تا تبلیغات نهادی
  • منزلت معلم درس تاریخ
  • مواضع آیت‌الله مؤسس دربرابر سیاست‌های رضاخانی
  • کاشت بذر نفوذ سیاسی در زمین دشت قزوین/ امپراتوری اسرائیل در ایران
  • قصر قجر
  • تاریخچه تشکیل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
  • بررسی جـنبش‌ شـیخ‌ حـسین‌ خان چاه کوتاهی و تأثیر بر راه‌آهن‌ بوشهر-دالکی
  • حفره ای نیست پس اتاق گازی وجود نداشته است
  • سفر مخفیانه رجوی به فرانسه در اسفند ۵۹
  • جدایی شاه و ثریا
  • ماجرای ملاقات آیت‌الله خویی و فرح در پاییز57 چه بود؟
  • باز خوانی پرونده یک جنایت
  • بازخوانی زمینه ها و روند قیام گوهرشاد
  • ‌‌‌‌عـلی‌ اصغرعابدزاده خراسانی مبلغ مجاهد
  • درگذشت ابوالقاسم سرحدی زاده وزیرکار سابق و نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی
  • بررسی علل و زمینه های شکل گیری حزب ملل اسلامی
  • رضاخان و غارت درآمدهای نفتی ایران
  • نگاه سازمان سیا درباره ساخت قدرت در حکومت شاه (3)
  • نگاه سازمان سیا درباره ساخت قدرت در حکومت شاه (4)
  • چرا امام خمینی علیه کاپیتولاسیون موضع گیری کرد؟
  • «جاوید شاه» دانه‌ای 100 دلار!
  • نیویورک‌پست: شاه، تخت سلطنتش را مدیون سازمان سیای ما است
  • «احمد رشیدی مطلق» شخص شاه بود!
  • نقدِ همدلانه و تحلیل‌های ناصواب
nocutpress

تمامی حقوق برای نکات‌پرس محفوظ است.

بنگاه رسانه‌ای نکات‌پرس

  • درباره ما
  • تماس با ما

ما را دنبال کنید

بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • صفحه اصلی
  • تاریخ مطبوعات
  • اسناد
  • خاطرات و تاریخ شفاهی
  • تاریخ دفاع مقدس

تمامی حقوق برای نکات‌پرس محفوظ است.