تورقی بر روزشمار سالهای مقاومت؛
بازتاب آزادسازی مهران در رسانههای خارجی
رادیو بیبیسی نیز دراینباره گفت: اگرچه تسخیر دوباره مهران از نظر تعیین نتیجه نهایی جنگ، نقش قاطعی نخواهد داشت، اما نیروهای ایران نشان دادند که ضمن حفظ مواضع خود در فاو و دفاع در مقابل ضد حملههای پی در پی عراق، میتوانند نیروهای عراقی را از دیگر بخشهای مرکزی جبهه بیرون برانند.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، بازتاب رسانهای پیروزی رزمندگان ایران در عملیات کربلای ۱، حاکی از شکست بزرگ برای عراق و توانایی ایران در بیرون راندن نیروهای عراقی از مناطق اشغالی ایران است.
عملیات کربلای ۱ و آزادسازی شهر مهران بازتاب وسیعی در رسانههای خارجی داشت. رسانههای کشورهای عربی حوزه خلیجفارس که از حامیان رژیم بعثی به شمار میآیند، با وجود اعتراف رژیم بعثی عراق مبنی بر عقبنشینی از مناطق اشغالی ایران، فقط به آن بخش از اطلاعیه نظامی رژیم بعثی که درباره بمباران هوایی یا ادعای گرفتن اسیر از ایران بود و جنبه مثبتتری داشت، بسنده کردند.
همچنین رسانههای کشورهای غربی نظیر آسوشیتدپرس، خبرگزاریهای فرانسه، آلمان غربی، رویتر و رادیوهای بیبیسی، کلن، مونتکارلو و… تحلیل و تفسیر جامعی در مورد عملیات ایران نکردند و اغلب به انعکاس بیانیهها، اطلاعیهها و اظهارنظر سخنگویان نظامی دو کشور پرداختند.
رادیو اسرائیل هم گفت که عقبنشینی عراق از مهران را باید شکست استراتژی ارتش آن کشور دانست که اعلام کرده بود در پاسخ به اتهامات تازه ایران، دوباره به آن سرزمین حمله خواهد کرد و نوار مرزی را مجدداً به اشغال در خواهد آورد.
رادیو آمریکا با اشاره به اینکه ایران نیروهای عراقی را به پشت مرز بینالمللی در بخش مرکزی جبهه عقب رانده است اعلام کرد: درستی موفقیت ایران در عقب راندن نیروهای عراقی از مهران-تنها شهر ایران که آنها در کنترل خود داشتند-مورد تائید بغداد نیز قرارگرفته است. اقدامی که بهندرت صورت میگیرد.
رادیو بیبیسی نیز دراینباره گفت: اگرچه تسخیر دوباره مهران از نظر تعیین نتیجه نهایی جنگ، نقش قاطعی نخواهد داشت، اما نیروهای ایران نشان دادند که ضمن حفظ مواضع خود در فاو و دفاع در مقابل ضد حملههای پیدرپی عراق، میتوانند نیروهای عراقی را از دیگر بخشهای مرکزی جبهه بیرون برانند.
بیبیسی با اشاره به راهبرد ایران افزود: استراتژی فعلی ایران بیشتر به تشخیص نقاط ضعف ارتش عراق در امتداد جبههها و استفاده از این نقاط متمرکزشده است. درحالیکه عراق بیشتر به نیروی برتر آتش خود متکی است، اما نتوانسته نیروی دفاعی متحرکی به وجود بیاورد که برای استفاده از این شیوه لازم است.
خبرگزاری یوگسلاوی هم با انعکاس پیروزی ایران خاطرنشان کرد: این حمله در چند موج صورت گرفت و بهاحتمالقوی اهداف محدودی داشت، بااینحال امکان یک تهاجم همهجانبه منتفی نیست، چرا که نیروهای ایرانی در این منطقه متمرکز گردیدهاند.
همچنین خبرگزاری فرانسه گزارش داد: ناظران در خلیجفارس عقیده دارند بازپسگیری شهر ایرانی مهران از سوی نیروهای ایرانی در بامداد روز چهارشنبه، شکست جدیدی برای رژیم عراق بهویژه برای استراتژی نظامی جدید آن موسوم به دفاع متحرک است. متذکر میشود عراق میخواست شهر مهران را با تخلیه شبهجزیره فاو توسط نیروهای ایرانی مبادله کند.
خبرگزاری آلمان نیز با اشاره بهاحتمال تغییرات در ردههای بالای ارتش عراق به نقل از منابع دیپلماتیک عرب که مایل به افشای هویتشان نبودند گفت: اگرچه این منطقه (مهران) از لحاظ استراتژیک دارای اهمیت قابلملاحظهای نمیباشد، اما به هرحال این واقعه بهعنوان یک ضعف نظامی در داخل عراق بدون پیامد نخواهد ماند.
منبع:
حاجی خداوردی خان، مهدی، روزشمار جنگ ایران و عراق: آزادسازی مهران؛ شکست استراتژی دفاع متحرک عراق (کتاب چهل و دوم-جلد دوم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران، ۱۳۹۷، صص ۵۳۷، ۵۳۸