به مناسبت سالروز عملیات محرم؛
فلسفه نامگذاری رمز عملیات
سردار احمد غلامپور گفت: وقتی بحث شد که اسم رمز عملیات چه باشد، مجید بقایی از سنگر بیرون رفت و چند دقیقه بعد برگشت و گفت: رمز عملیات را یازینب (س) بذارید.
به گزارش تارنمای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، عملیات محرم از تاریخ ۱۳۶۱/۸/۱۰ الی ۱۳۶۱/۸/۱۶ در جبهه جنوبی جنگ، عین خوش- زبیدات و با هدف تصرف سرپل در منطقه العماره و آزادسازی ارتفاعات مرزی انجام شد.
در این عملیات که با طراحی و فرماندهی مشترک سپاه و ارتش اجرا شد، رزمندگان خودی در سه مرحله موفق شدند؛ ارتفاعات ۴۰۰ و ۲۹۸، حوزه نفتی بیات، نهر عنبر، پل و پاسگاه چم سری و موسیان را آزاد کنند.
علاوه بر این، جاده عین خوش- دهلران نیز از دید و تیر دشمن خارج شد و در مقابل، شهرک طیب عراق در دید و تیررس خودی درآمد.
گفتنی است که سه رودخانه میمه، دویرج و چیخواب فصلی هستند و بارندگی، آب آنها را تا ده برابر میافزاید. هنگام اجرای عملیات محرم نیز براثر بارش باران شدید، برخی از رزمندگان خودی گرفتار سیلاب و جریان تند رودخانه شدند و اهداف این محور به تمامی تصرف نشد.
روایت احمد غلامپور؛ فرمانده قرارگاه کربلا در دوران دفاع مقدس:
بلافاصله بعد از عملیات مسلم بن عقیل، عملیات محرم در آبان ماه سال ۱۳۶۱ در محدوده ارتفاعات حمرین در شمال فکه اجرا شد.
این عملیات با هدایت قرارگاه کربلا اجرا شد. در زمان تعیین اسم رمز، حسن باقری نبود.
در شب عملیات محرم، من خودم در سنگر فرماندهی بودم. مجید بقایی (جانشین وقت قرارگاه کربلا)، قرارگاه را هدایت میکرد. آقای شمخانی و آقا محسن (رضایی) هم بودند. خدا رحمت کند، فخرالدین حجازی هم بود.
وقتی بحث شد که اسم رمز عملیات چه باشد، مجید بقایی از سنگر بیرون رفت و چند دقیقه بعد برگشت و گفت: رمز عملیات را یا زینب (س) بذارید.
آقای حجازی یا آقای محسن رضایی از او پرسیدند: فلسفه این نامگذاری چیه؟ گفت: یادم اومد زمانی که حضرت زینب (س) به دنیا اومدن، حضرت علی (ع) در جنگ بودن و حضور نداشتن و وقتی حضرت زینب را به پیامبر (ص) دادن، ایشان فرمودن: تو زینت پدرت هستی و نام زینب را برای ایشان گذاشتن.
جمع حاضر پیشنهاد بقایی را پذیرفتند و یا زینب (س) رمز عملیات محرم شد که قرارگاه کربلا آن را به قرارگاه رده پایینتر که قرارگاه صاحبالزمان (عج) بود اعلام کرد.
در این عملیات ما توانستیم به اهداف عملیات دست پیدا کنیم و اسرای زیادی را از دشمن بگیریم.
این عملیات از نظر راهبردی عملیات مسلم بن عقیل را کامل کرد. ما ظرف دو ماه، دو عملیات موفق و خوب انجام دادیم و همین موضوع فضای ذهنی و روحی فرماندهان را تغییر داد.
منبع:
محسن رخصت طلب، حسین احمدی، تاریخ شفاهی دفاع مقدس: روایت احمد غلامپور (جلد دوم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۴۰۲، صص ۹۳، ۹۴، ۹۵، ۹۶