به گزارش روابط عمومی مرکز اسناد انقلاب اسلامی این مرکز با ۴۰ عنوان از تازههای نشر خود در سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران حضور دارد. این چهل عنوان در حوزههای تاریخ شفاهی، اسناد، اندیشه سیاسی، ترجمه و تحلیل وقایع تاریخی است.
بنابر این گزارش منشورات جدید مرکز اسناد انقلاب اسلامی به موضوعاتی چون مبارزات قبل از پیروزی انقلاب، روندها و نهادهای بعد از پیروزی و حوادث قابل تامل دهه اول انقلاب پرداخته است.
دفاع مقدس نیز از دیگر موضوعاتی است که در این آثار به چشم میخورد. عناوین مرتبط با اندیشه یاران امام خمینی هم از جمله منشوراتی است که مورد استقبال اهالی فکر و اندیشه قرار خواهد گرفت.
همچنین این گزارش از پیشفروش مجله «گواه» مرکز اسناد انقلاب اسلامی در ایام نمایشگاه کتاب خبر داد. مجله گواه براساس اسناد و خاطرات منتشرنشده با پروندههای ویژه به مسائل جدیدی در تاریخ انقلاب اسلامی میپردازد که برای اهالی تاریخ و عموم علاقمندان مورد توجه است.
مجموعه نشستهای نقد و بررسی آثار مرکز اسناد انقلاب اسلامی نیز از جمله برنامههایی است که با حضور اساتید، کارشناسان و نویسندگان برجسته در نمایشگاه کتاب برگزار خواهد شد.
برخی از عناوینی که برای نخستینبار در نمایشگاه کتاب ارائه میشود:
«حاج شیخ» (زمانه و زندگی آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی موسس حوزه علمیه قم )
محمدرضا تمری
این کتاب به شرح زمانه زندگی آیتالله حائری میپردازد. زمانهی زندگی آیتالله حائری از دوران بسیار بغرنج و پرحادثه تاریخ ایران است، لذا بازتاسیس حوزه علمیه قم و مدیریت آن در شرایط دشوار آن روزگار یکی از پدیدههای قابلتامل و تحسینبرانگیز تاریخ معاصر ایران می باشد. کتاب حاج شیخ به روایت این موضوع میپردازد.
بررسی زندگی حاج شیخ عبدالکریم نیازمند توجه به اوضاع داخلی ایران، مسائل بینالملل و تجربیات شخصی وی است؛ تجربیاتی از نابسامانی داخلی و بینالمللی که در شیوه اجتهاد او تأثیرگذار بود. بدینترتیب عملکرد ایشان هم بازتاب بخشی از مسائل عصر اوست که با شرایط زمانه در دوران آیتالله بروجردی و امام متفاوت است. عظمت کارِ آیتالله حائری در این است که او در عصری که سنت و مهمترین مؤلفه آن یعنی دین در چالش با مدرنیته غرب به رهبری روشنفکرانِ سکولارِ عصر مشروطه و اندکی بعد در پی انقلاب اکتبر روسیه در مواجهه با امواج سیلآسای جریانهای فکری چپ و نمایندگان آن قرار گرفته بود، مرکزی برای ترویج دین و پرورش عالمان مذهبی و پاسداری از حریم دین دایر کرد و سرانجام از این کانون، آثار گرانبهایی در حوزههای مختلف دینی انتشار یافت و شخصیتهای برجستهای ظهور کردند که مهمترین آنها امام خمینی رهبر فقید انقلاب اسلامی بود.
مبانی اقتصاد مقاومتی از نگاه رهبری
سید محمد جواد قربی
این کتاب بازخوانی اندیشههای اقتصادی آیتالله خامنهای است که در این کتاب سعی شده است ایدهی اقتصاد مقاومتی بهعنوان راهبردِ کلیدی برای اقتصاد حکومتهای اسلامی بهطور عام و جمهوری اسلامی ایران بهصورت خاص مورد بررسی و مداقّه قرار گیرد. از آنجایی که این رویکرد اقتصادی توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی مطرح شده، تلاش شده با بازخوانیِ اندیشههای اقتصادی ایشان به تبیین اقتصاد مقاومتی و مختصات آن پرداخته شود.
از ارکان و لوازم اقتصاد مقاومتی در اندیشه رهبر انقلاب اسلامی میتوان به مؤلفههای زیر اشاره کرد: مدیریت جهادی، مصرف صحیح، حمایت از تولیدات داخلی، توزیع عادلانه منابع، ثروت و امکانات…. توجه به این الزامات و مؤلفهها میتواند اقتصاد جمهوری اسلامی ایران را مستحکم، پایدار، بادوام و قوی سازد، به گونهای که استحکام ساختِ درونی قدرت ملی را به ارمغان آورد.
حفظ نظام در اندیشه و رفتار بنیانگذار
محمدعلی جودکی
کتاب «حفظ نظام در اندیشه و رفتار بنیانگذار» در شش فصل اصلی شامل چارچوب نظری، سرمایه اجتماعی و حفظ نظام، نقش مردم در حفظ نظام، نقش نهادهای اجتماعی در حفظ نظام، ارتباط متقابل افراد و حفظ نظام و آسیبهای اجتماعی و حفظ نظام است که هر بخش تعدادی زیربخش را در خود جای داده است.
کتاب «تقویم تاریخ دفاع مقدس، جلد شصت» (عاشورا در هور)
نبی کریمی
این مرکز در راستای ثبت و انتقال وقایع دفاع مقدس به نسل جدید و آیندگان و جاودانه ساختن دلیریها و شجاعتهای رزمندگان اسلام، جلد شصتم تقویم تاریخ دفاع مقدس را منتشر کرد. میدانهای جنگ در مردادماه ۱۳۶۴ نسبتاً آرام بود، زیرا تدبیر کلی فرماندهی جنگ (قرارگاه عملیاتی خاتمالانبیا (ص)) بر این بود که یگانها با اجرای تکهای محدود و محلی در تمام مناطق عملیاتی، دشمن را همیشه در حالت اضطراب و نگرانی و آمادهباش نگه دارند تا امکان بازسازی به نیروهای دشمن داده نشود. لذا عملیات عاشورای ۲ در منطقه عملیاتی غرب در منطقه آبزیادی (چنگوله) اجرا شد و قرارگاه مرکزی سپاه پاسداران عملیاتهای عاشورای ۱ و ۲ و ۳ را که توسط نیروهای قدس ۴ و ۵ (مجاهدین مسلمان عراقی) لشکر بدر در هورالهویزه انجام میشد، هدایت کرد. بهطورکلی در مردادماه، یازده عملیات محدود علیه نیروهای متجاوز عراقی انجام گرفت.
جاسوس
امیرعلی آزادی
محمدرضا سعادتی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی هفت سال در اوین زندانی بود و در آبان ۱۳۵۷ با توجه به شرایط بحرانی رژیم شاه، از زندان آزاد شد. او در اردیبهشت ۱۳۵۸ پس از گذشت حدود سه ماه از پیروزی انقلاب، درحالیکه پرونده سرلشکر مقربی، جاسوس شوروی در رژیم پهلوی، را برای تحویل به دبیر اول سفارت شوروی به همراه داشت، در محلِ قرار دستگیر شد. سازمان مجاهدین قصد داشت با تحویل پرونده سرلشکر معدوم مقربی، یکی از حیاتیترین گرههای جاسوسی شوروی را در ازای دریافت سلاح و تجهیزات و اطلاعات درباره فعالیتهای سازمان سیا در ایران باز کند. پس از دستگیری سعادتی، سازمان با تمام قوا برای پاککردن لکه ننگ جاسوسی به میدان آمد و از تمام پشتوانهها و ظرفیتهای تبلیغاتی خود استفاده کرد تا وجهه خود را در میان مردم انقلابی بازسازی کند و کادر مرکزی خود را از اتهام جاسوسی و بدنامی نجات دهد.
سربلند در سپیده دم
حسین کاوشی
در معرفی اجمالی این کتاب میتوان گفت؛ از تلاشهای ماندگارش در شهربانی که بگذریم به روزهای پرحادثه انقلاب میرسیم. طلیعه انقلاب که درخشیدن گرفت «یوسف»وار روانهی زندان شد. از تدبیر نیز کاری ساخته نبود، باید به زندان میرفت تا صاعقه زمانه حقانیتِ در خوابرفته و گذر ایام حکم برائتش را امضا کند. امتحان سادهای نبود اما او از آن سربلند بیرون آمد و عطش خدمت به مردم و مملکت بار دیگر او را روانه میدان کرد. خشت دیوار خاطراتش را که مرور میکنی مشق خدمت را به تماشا مینشینی. ردپایی ماندگار بر شنهای کویر. این شاید شاهبیت همه سالهای زندگی کاریاش باشد. خاطراتش نه از جنس داستانهای افسانهای است و نه اساطیری. او ساده خدمت کرده است. با همه قرار نبودهها و قرار بودههای مملو از احتمالات زندگی. همین باعث شده که سادگیاش به دل بنشیند. او از زیر تازیانه روزهایی که میتوانست هر دقیقهاش کارنامهای پرستاره را به آتشِ تباهی بیندازد، سربلند بیرون آمده است و حالا که مقابلمان نشسته و روزهای رفتهاش را عریان میسازد صدایش طعم آرامش میدهد، بوی امنیت و رنگ خدمت.
یادداشتهای سیاسی ایران (جلد هفتم)
اسماعیل مقامی
جلد هفتم یادداشتهای سیاسی سفارت انگلیس در ایران مهمترین تحولات و حوادث ایران بین سالهای ۱۳۰۲ تا ۱۳۰۵ را منعکس میکند. در این برهه، ایران از حیث اقتصادی، سیاسی و امنیتی با مسائل بغرنجی مواجه بود که سلسله قاجار قادر به حل آن نبود. سرخوردگی نیروهای اجتماعی و سیاسی از حکومت قاجاریه به دلیل فساد گسترده و ناکارآمدی و رشد جنبش جمهوریخواهی در ایران با ظهور رضاخان، زمینه را برای شکلگیری رژیمی اقتدارگرا در ایران فراهم کرد.
از سرگذشت …(خاطرات سید حسن خامنهای)
محمدرضا سرابندی
سیدمحمدحسن خامنهای برادر کوچکتر رهبر انقلاب حضرت آیتالله سیدعلی خامنهای است که خاطراتش درباره مبارزات انقلابی در مشهد و حضور در زندان رژیم پهلوی است. او یکی از نیروهای انقلابی مسلمان و پیرو نهضت امام خمینی (ره) در مشهد بود که پس از دوران کودکی، وارد مدرسه دارالتعلیم مشهد شد و سپس در دبیرستانهای علوی، جهان دانش و اسدی تحصیل کرد تا دیپلم خود را گرفت و سپس وارد جریان مبارزه شد. او در سالهای ابتدایی دهه ۱۳۵۰ به توزیع اعلامههای امام خمینی (ره) پرداخت و بهواسطه فعالیتهای خود و برادرانش سیدعلی و سیدهادی، بارها به ساواک احضار شد و مورد بازجویی قرار گرفت.
تاریخ ایران پس از انقلاب جلد هشتم
غلامرضا بهداروند
این اثر ضمن تبیین تحولات ایران تا پایان سال ۱۳۶۱، به تشریح چگونگی غلبه نظام جمهوری اسلامی بر مشکلات و بحرانهای داخلی و خارجی و سرانجام، نیل به ثبات و استحکام، متعاقب پیروی از رهنمودهای حضرت امام خمینی و با تعقیب فرایند نهادسازی، تحول نهادی و انسجام ساختاری پرداخته است. بخش نخست به جریانشناسی مارکسیسم و مائوئیسم، سیر تحولات تاریخی، شناخت ایدئولوژی و عملکرد گروهها، سازمانها و احزاب مختلف مارکسیستی در ایران و برخی از انتقادات وارده بر این جریان، اختصاص یافته است.
شهید مطهری سازمان مطلوب روحانیت
علی باقریفر
سازمان مطلوب روحانیت با جمعآوری سخنان و آثار شهید مطهری درباره روحانیت و نهاد حوزه های علمیه به نقد و بررسی آراء استاد شهید در این زمینه و بررسی راهکارهای ارائه شده توسط استاد برای اصلاح نهاد روحانیت است.
همچنین کتاب «انقلاب اسلامی در لارستان» اثر رسول احمدلو و «دینداری و تحولات اجتماعی ایران معاصر» اثر دکتر سیدمحسن طباطباییفر و «رفتار با مخالفان» (بررسی اندیشه سیاسی و سیره عملی امام خمینی ره ) اثر علی خضریان از دیگر آثاری است که از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی عرضه خواهد شد.
علاقمندان برای تهیه آثار مرکز اسناد انقلاب اسلامی در سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران میتوانند به غرفه این مرکز در نمایشگاه به نشانی مصلی امام خمینی(ره)، شبستان اصلی، راهرو ۲۲ غرفه ۵۳۳ مراجعه کنند.
علاوه بر این آثار مرکز از طریق نمایشگاه مجازی کتاب به نشانی ketab.ir و همچنین صفحه منشورات سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی به آدرس www.irdc.ir و فروشگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی واقع در خیابان انقلاب، خیابان ۱۲ فروردین، نبش مجتمع ناشران قابل تهیه است.